Elektrik faturasının daha az gelmesi için ne yapmalıyız?

Son zamanlarda gerek katıldığımız ortamlarda gerekse sosyal medya ortamı ve haberlerde elektrik faturalarının yüksekliği nedeniyle gelen şikayetleri görüyoruz. Elektrik, doğalgaz ve su gibi zorunlu ihtiyaçlarımıza gelen zamlar nedeniyle pek çoğumuz tasarruf yoluna gidiyor ve daha fazla nasıl tasarruf edilebilir, elektrik faturasının az gelmesi için ne yapmalıyız gibi sorulara yanıt arıyoruz. Ev geçindirme sorumluluğu taşıyan herkes için bu yanıtının elzem olduğu bir soru. Fayda elde edebileceğimiz pek yöntem mevcut. Evde yapabileceğiniz bazı küçük tasarruflar ile yüklü gelen faturalarınızı düşürüp, bütçenizi rahatlatabilirsiniz.

Buzdolabı, klima, ütü, çamaşır makinesi gibi pek çok elektrikli alet aslında yüksek oranlarda elektrik tüketmiyor. Fakat elektrikli aletlerimizi doğru kullanmadığımız zaman faturaya yüksek tutarlar yansıyabiliyor. Bunun önüne geçebilmek için ise bazı önemler alınması gerekiyor.

Evlerinizde elektrik tasarrufu için bilmeniz gerekenlere kısaca göz atalım;

• Elektrik tasarrufu için ne yapmalıyız?

Kullandığımız cihazların enerji verimliliği önemlidir. Hem yüksek performans sergilerler hem de daha enerji tüketirler. Genelde elektrikli eşyaların üzerinde görebileceğiniz A enerji sınıfı ürünler daha tasarruflu enerji tüketir. A harfinin yanında ne kadar çok (+) işareti var ise cihazın enerji verimliliği o denli yüksek olacaktır. Bu nedenle evinize alacağınız elektrikli cihazlarda bu detaya dikkat etmelisiniz.

Klimalar, hem ısıtma hem de soğutma için oldukça yaygın kullanılan ürünlerdir. Klimanızı mutlaka kullanacağınız alanın büyüklüğüne göre değerlendirip seçmelisiniz. Klimaları sık açıp kapatmak daha fazla enerji tüketimine neden olur. Bu sebeple belli bir ısıda sürekli çalıştırılması sağlanmalıdır. Ülkemizde genelde 21 derece altı ve 23 derece tavsiye edilir. Bu değerlerin üstünde çalışan klimalar daha fazla elektrik tüketirler.

Fırınlar, evlerimizde olmazsa olmaz ürünlerdir. Bu cihazı kullandığınız esnada sık sık kapağı açmamalısınız. Yiyeceklerinizin pişmesine yakın anlarda fırını kapatarak içeride kalan ısıyı kullanabilir ve tasarruf edebilirsiniz. Ve kullanmadığınız zamanlarda fırının fişini mutlaka çıkarmalısınız.

Buzdolabı ise bir diğer olmazsa olmaz üründür. Tıpkı fırınlar gibi buzdolaplarının da kapağı sık sık açılmamalı ve özellikle uzun süre açık bırakılmamalıdır. Eğer saklamak istediğiniz bir gıda var ise buzdolabına koymadan önce ısısının oda sıcaklığına düşmesini beklemelisiniz.

Çamaşır makinelerinde, eko programları kullanmalı ve kapasite fazlası çamaşırı bir anda koymamalısınız.

Bulaşık makinelerinde bulaşıkları doğru yerleştirerek enerji tüketimini azaltabilirsiniz.

Kullanım sonrası ise tüm küçük ev aletlerinin fişlerini çıkarmalısınız.

Bir diğer sık kullanılan ürün olan Lambalar:

Aydınlatmalarda tasarruf yapmak için en iyi yöntem güneş ışığından olabildiğinde fazla yararlanmak ve duvarları açık renklerde kullanmaktır. Kullandığımız ampullerde ise enerji verimliliği yüksek ve LED gibi teknolojilere sahip malzemeler tercih etmelisiniz.

Tüm bu önlemleri aldığınızda elektrik faturalarınızda gözle görülür bir hafifleme göreceksiniz. Fakat burada önemli olan bunun sürekli hale getirilmesidir. Kullanmadığınız ya da gereksiz olan hiçbir cihazın fişini takışı bırakmamalı ve doğal ışıktan ve güneşten olabildiğinde fazla yararlanmalısınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir