Su tesisatlarında tıkanıklık nasıl açılır?

su kaçağı tespiti

Su tesisatları ve gider tesisatları konusunda sorun yaşamayan neredeyse yoktur. Günlük yaşantımızın her alanında su ve gider tesisatı oldukça önemli bir yer arz eder. Ama çoğumuz bir sorun olmadığı sürece bunun farkında olmayız. Bir sorunla karşılaştığımızda ise ne yapacağımızı biliyor olmamız gerekiyor. Zira hızlı çözüm sağlanmayan gider tesisatları ciddi problemlere neden olur. Peki giderler neden tıkanır?

Günlük hayatımızda yaşamsal ihtiyaçlarımız için sık sık mutfak ve banyo lavabolarını kullanırız. Özellikle mutfak lavabolarında sık sık gider tıkanması yaşanır. Bu tıkanıklık pek çok nedene bağlı olarak oluşabilir. Zira mutfak lavabosu meyve ve sebze temizliği, bulaşıklar ve yemek yapımı gibi pek sebep için kullanılıyor. Bu işlemler esnasında gidere tıkanan gıda parçaları genelde sorunun ana kaynaklarından biridir. Özellikle kahve, çay gibi posalı içecekler, kullanılan temizlik malzemelerine ait kalıntılar da tıkanıklığa sebep olabilir.

Banyo lavabolarında ise saç, sakal gibi maddeler tıkanıklığa sıklıkla neden olur. Mutfak ya da banyo lavabolarında oluşan tıkanıklığın nedeni sadece yabancı maddeler değildir. Bu nedenle mutfak gideri neden tıkanır ya da banyo gideri neden tıkanır sorularına tek yanıt yabancı madde ve kimyasal kalıntılar değil. Zira giderlere bağlı boruların eskimesi, üzerlerinde çatlaklar oluşması ve kırılması nedeniyle oluşan etkenler su yolunu tıkayabilir. Harekete geçmeden önce tıkanıklık nasıl açılır inceleyelim.

Eğer bir gıda kalıntısı nedeniyle lavabonun tıkandığını düşünüyorsanız kimyasal madde kullanmadan evde yapabileceğiniz birkaç çözüm işe yarayabilir. Bir bardak karbonatlı suyu gidere döküp ardından bir bardak sirkeyi lavaboya dökerek tıkanıklığı açabilirsiniz. Bu işlemin ardından bir saat bekleyip gidere kaynar su dökmeniz gerekir. Oluşan asidik sıvı gideri tıkayan maddeyi eritecektir. Aynı yöntemi sirke ve tuz ile de deneyebilirsiniz.

Eğer tıkanıklığa neden olan biyolojik madde erimesi zor bir madde ise pompa kullanmaktır. Ama pompa kullanmadan önce tıkanıklığa neden olan madde konusunda dikkatli olunmalıdır. Çünkü pompa basıncı nedeniyle söz konusu madde ileri doğru itilip daha kötü bir tıkanıklığa sebep olabilir.
Bir diğer çözüm yöntemi ise askı ya da tel ile tıkanıklığı gidermeye çalışmak olur. Ucunu bir kanca haline getireceğini askı ya da tel ise tıkanıklığa sebep olan maddeleri çıkarabilirsiniz.

Tıkanıklığı açmak için kimyasal lavabo açıcılar da bir diğer çözüm. Fakat bu ürünleri kullanmadan önce mutlaka eldiven, maske ve gözlük gibi koruyucu ekipmanlar kullanmalı ve mutlaka maddenin nasıl kullanılacağına dair ambalaj üzerinde yer alan direktifleri uygulamalısınız.

Bazı durumlarda bu uygulamaları bilinçsizce yapmak daha fazla probleme neden olabilir. Tıkanıklığın neden meydana geldiğinden emin değilseniz mutlaka profesyonel destek almalı ve sorunun sağlıklı bir şekilde çözülmesi için uzman ekiplerden yardım almalısınız.

Bazı tıkanıklıklar eskimiş ve zarar görmüş tesisat kaynaklı olabilir ve bu gibi durumlarda sirke gibi maddeler sorunu daha ciddi hale getirebilir. Profesyonel tesisat firmaları ise tıkanıklık tespitinde kameralı sistemler ve robotlu tıkanıklık açma sistemleri kullanarak sorunun boyutuna göre çözüm sağlayabilir.

Kameralar ile tıkanıklığın nerede olduğu ve neden kaynaklandığı tespit edilir ve duruma uygun yöntemler izlenerek tıkanıklık açılır. Bazı durumlarda tıkalı alanı bulmak adına hâlihazırda kullanılan ve kızıl ötesi sinyal gönderen cihazlar da mevcut. Bu cihazlar ile tıkanıklığın yeri kolayca bulunur.

Robotlu tıkanıklık açma yönteminin en büyük avantajlarından biri hızlı olmasının yanında kırma işlemi yapmadan sorunun çözümünü sağlamasıdır. Hiçbir zarar oluşmadan tıkanıklık sorunu çözülür ve tıkanıklık nasıl açılır sorusuna en sağlıklı yanıt alınmış olur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir