Evi boyatırken nelere dikkat etmeliyiz?

Oldukça zorlu geçen bir kışın ardından bahar mevsimi yaklaşıyor. Pek çok kişi evlerini yenilemek ve tazelemek için havaların ısınmasını bekler. Ve her yıl yapılan en sık değişikliklerden biri de duvarları boyamak, rengini değiştirmek ya da tazelemek olur. Kimi zaman yeni mobilyalar kimi zaman ev değişikliği kimi zaman ise farklılık isteği duvarları boyama nedenlerimizdendir. Bazen de tesisat tamirlerinin ardından duvarları boyamak gerekebilir. Sebebi her ne olursa olsun pek çoğumuzun bildiği gibi ev boyamak özellikle de ev içinde yapılan en zahmetli ve çaba sarf edilmesi gereken işlerden biridir. Bu işe doğru bir planlama yapmadan hazırlıksız kalkışırsanız hem duvarlar daha kötü hala gelebilir hem de fazladan yorulmakla birlikte canınız sıkılabilir. Emek ve para kaybı yaşamayı hiç kimse istemez.

Eğer boyama işlemini kendini yapacaksanız renk seçiminden kullanılacak malzemelere kadar dikkatli bir planlama ile işe başlamalısınız. Sonraki aşama ise kullanacağınız malzemeleri seçmek olacaktır. Doğru malzeme ve doğru çalışma ekipmanları olmadan istediğiniz sonucu elde etmek mümkün olmayacaktır. Eski boyaların kazınması gibi işlemler için spatulalar, geniş duvarlarda kullanabileceğini geniş rulolar ve dar köşeler için ince fırçalar veyahut düzeltme işlemleri için zımrapa kâğıtları gibi malzemeler duvar boyama işlemlerinin vazgeçilmez ekipmanlarıdır. Boya malzemelerinizi alacağınız firma bu konuda size muhakkak yardımcı olacaktır.

Ev içinde duvarları boyamanın en meşakkatli kısmı önceki boyaların düzensiz ve dökülmüş halde olmasıdır. Eğer duvarlarınızda rutubet ya da nem kaynaklı hasar, kabarma ya da bozulmalar var ise boyamadan önce bunları temizlemeniz gerekmektedir. Duvar zemini düzeltilmeden yeni boya uygulanamaz. Spatula ve zımpara gibi malzemelerle duvarları iyice temizleyip dümdüz hale getirmelisiniz. Fakat duvarlarınız düz ise ve sadece renk değişikliği yapacaksanız işiniz çok daha kolay. Evinizi boyarken dikkat etmeniz gerekenlerden kısaca bahsedelim;
Öncelikle size engel olacak eşyaları ortaya ya alan var ise farklı bir odaya taşımalıyız. Eğer farklı bir alan yok ise mutlaka boya geçirmez örtülerle kaplamalı, ayrıca zemini de boya lekelerini önlemek amacı ile hırdavatçılardan elde edebileceğiniz malzemeler ile korumalıyız.

Duvarınızı kolayca boyamanız için eski kâğıt, boya ve kalıntılar çıkardıktan sonra yüzeyi zımparalayarak temizleyip düz hale getirdikten sonra eğer küçük çatlaklar var ise bu alanlar macun ile doldurmalıyız.

Uyguladığımız boyayı mutlaka iki üç kat uygulamalı ve renk eşitsizliklerinden kaçınmalıyız.

Duvarların birleştiği köşeleri küçük kestirme fırçaları ya da parmak rulolar yardımı ile aynı yöne doğru boyamalıyız.

Boyama işlemi sona erdikten sonra sıra kurumasını beklemek olacaktır. Eşya yerleşimini boya kurumadan yapmamalıyız. İç cephe boyaları genelde 12 saat içinde kurur. Boyadığınız odaların pencerelerini açık bırakarak hem havalanmasını hem de kısa sürede kurumasını sağlayabilirsiniz.
Pek tabi evinizi boyama işlemini profesyonel boyacılar yardımıyla da yapabilirsiniz. Bu işlem ev boyama işlemi için daha fazla bütçe ayırmanız anlamına gelecektir. Ama hem bütçenizi koruyup hem de bu işi zahmetli halden çıkarıp eğlenceli bir hale getirmek isterseniz aile üyeleriniz ve arkadaşlarınızla bir araya gelerek hep birlikte tamamlayabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir