Damlatan musluk nasıl tamir edilir?

Sızdıran bir musluğun onlarca lira değerinde suyu boşa harcadığını biliyor muydunuz? Ve bu sadece sizin görebildiğiniz kısmı. Eğer yaşadığınız ortamda birden fazla muslukta sızıntı sorunu yaşanıyorsa bu litrelerce suyu boşa harcadığı gibi cüzdanınıza da olumsuz yansımaları olacaktır. Üstelik dünya olarak iklim krizinin etkilerini yaşadığımız bu süreçte bir damla suyun dahi önemi hayati. Peki, musluk neden sızdırır?

Musluk tamiri gerektiren sızıntıların birden fazla nedeni olabilir. Musluk tamiri yapılmasına neden olan sebepler genelde tesisat ya da aparat kaynaklıdır.

– Hasarlı bir kartuş

Eğer hem sıcak hem de soğuk su aldığınız iki kulplu bir musluğunu varsa kartuş tipi batarya kullanılıyor demektir. Kartuş suyun akışını kontrol eden bir valftir. Aşınma kireçlenme ya da aç kapa gibi pek nedenden ötürü kartuş arızalanır ve önüne geçilemeyen sızıntı nedeniyle musluk tamiri gerekir.

– Sabitlenmemiş yıkama makineleri

Fazla bilinmese de aşırı titreşim yaratan ve sabitlenmemiş çamaşır, bulaşık ya da kurutma makineleri musluk tamiri gerektirecek arızalara neden olabiliyor. Zira titreşim, sürtünme gibi işlemler musluğu aşındırarak zamanla sızıntıya neden olabilir.

– Bozulmuş musluk aparatları

Muslukların içinde yer alarak sızdırmayı önleyen O-ring gövdede bulunan disk seklinde bir aparattır. Bu aparat bozulduğunda musluk su sızdırmaya başlar. Aynı zamanda tortu ve kireç birikmesi gibi etkenlerde aparatlarda arızalanmaya neden olabilir.

Damlayan musluk tamiri yapılmadığında ,

Evinizde damlayan bir musluk var ise ya da aç-kapa musluklar bozulduysa ilk aşamada nasıl musluk tamiri yapılabileceğini öğrenmeniz faydalı olur. Zira gerek kireçli şehir suları gerekse aparatları nedeniyle musluklar sık sık bozulurlar. Böyle bir durum ile karşılaştığınızda bir musluk tamircisi bulmak yerine ilk aşamada musluğunuzu siz onarabilirsiniz. Eğer musluk tamiri hakkında yeterince bilgi sahibi değilseniz ve damlayan muslukların kontrolünü sağlayamazsanız bu durum başka sıkıntıları beraberinde getirecektir. Zira damlayan musluk ortamı bir süre sonra daha nemli hale getirecektir. Nem alan bölge kontrol altına alınmadığında küflenme, rutubet, sıvaların dökülmesi hatta fayanslarda kırılmalar gibi sorunlara neden olabilir. Böyle bir durumda daha maliyetli bir tesisat tamiratı gerektirebilir. Üstelik rutubet ve küf sağlık açıcısından oldukça risklidir. Bu nedenle musluk tamiri için hızlı müdahale önemlidir.

Damlayan musluk tamiri sadece yaşam alanımızda bulunan bireylerin sağlığı için değil tüm dünya için önemli bir meseledir. Zira verdiği bölgesel zararlar dışında ciddi oranda su boşa harcanıyor. İklim krizi ve artan kuraklık nedeniyle gün geçtikçe doğal kaynaklarımızı kaybediyoruz. Bu nedenle bir damla suyun ile korunması gerekiyor.

Musluğunuz kapalıyken dahi sürekli su damlatıyor ya da aç-kapa yaparken tutukluk oluşuyorsa birkaç pratik kontrol ile sizde musluk tamiri yapabilirsiniz. Tekli musluk arızaları genelde aç-kapa nedeniyle oluşuyor. Musluğun göbeği gevşediği için sızdırma yaşanabiliyor. Bu aşamada en kesin çözüm musluğun göbeğini değiştirmek olur. Ama bazı durumlarda musluğu tamamen değiştirmek çok daha uzun soluklu bir çözüm sağlayabilir.

Elbette evlerimizde birden fazla musluk bulunuyor ve türleri birbirinden farklı olabiliyor. Örneğin Contalı Batarya Tamiri ile Aç-Kapa Batarya Tamiri birbirinden farklı prosedürler gerektirebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir