Petek Temizliği Nasıl Yapılır?

Doğalgaz kullanımı artık hayatımızın büyük bir parçası ve sıcak su en önemlisi de ısınmak için kullanıyoruz. Doğalgaz ile ısınmak için kullanılan en yaygın araçlar petek dediğimiz radyatörlerdir. Kalorifer peteklerinin de yüksek performans ile çalışması için düzenli bakımının yapılması gerekiyor. Bu nedenle kalorifer peteklerinin belli periyotlarla temizlenmesi ve bakımın yapılması gerekir. Aksi takdirde yeterince ısı yaymazlar ve bu da yaşam alanlarınızın ideal derecede ısınmasını engeller. Zira kombiniz verimli çalışıyor bile olsa petek bakımı düzenli ve doğru şekilde yapılmadığında hem yeterinde ısınamaz hem de yüksek faturalarla karşılaşabilirsiniz. Bu nedenle peteklerinizin temiz olması önemlidir.

Peki, Petek Temizliği Nasıl Yapılır? Kalorifer peteklerini temizlettirmek ve doğalgaz peteği temizliği ile ilgili detayları sizin için derledik.

Öncelikle, Petek Dışının Temizliği Nasıl Yapılır?

Kalorifer peteklerinin temizliği için ilk olarak dış faktörlerden işe başlamalıyız. İç faktörler gibi dış faktörlerde ısı verimi için önemlidir. Böylece yakıt gideri azalacak ve bütçeniz zorlanmayacaktır.

Petek dış temizliği ve bakımı için öncelikle bir elektrik süpürgesi yardımı ile peteklerin arka kısımları başta olmak üzere tüm çevresinde yer alan toz ve kirler temizlenir.

  • Ardından sopa gibi bir çubuğa takılabilecek nemli bir bez yardımı ile petek araları temizlenir.
  • Nemli bir bez yardımı ile kalorifer peteklerinin dış kısımları silinerek temizlenir ve ardından kurulanır.

İkinci aşamada yapılacak işlem Peteklerin Havası Nasıl Alınır?

Dışarıdan bakıldığında zor bir işlem gibi görünse de aslında kalorifer peteği havası almak oldukça kolay yapılabiliyor. Basit adımları izlemeniz yeterli olacaktır.

  • Öncelikle kombinizi kapatmalısınız.
  • Ardından radyatörün yanında bulunan vanayı açmanız gerekiyor. Bu işlem için düz bir tornavida ya da purjör vanası kullanabilirsiniz.
  • Bu işlemin ardından radyatörün vanasından hava çıkacak ve ardından su akacaktır.
  • Bu vanadan su akmaya başladığı zaman vanayı kapatabilirsiniz. Bu işlemi evinizdeki tüm petekler için uygulayabilirsiniz.

Son aşama Peteklerin İç Temizliği Nasıl Yapılır?

İç kısım kalorifer peteği temizliği nasıl yapılır diye sormadan önce bu işlemin zorlu olabileceğini söylemek gerekiyor. Eğer yeterince emin değilseniz bu işlem için uzman bir ekipten yardım almanızı öneririz.

  • Kombiyi kapatmanızın ardından tahliye vanası ile ısıtma sisteminde yer alan kirli suyu tahliye etmeniz gerekiyor.
  • Kirli sıcak su tahliyesi sağlandıktan sonra vanayı kapatıp iç kısım temizliği yapılacak radyatörlerin alt ve üstünde yer alan, vanayı anahtar yardımıyla açıp kalorifer peteğini yerinden çıkarmalısınız.
  • Peteği çıkardıktan sonra yıkayabileceğiniz bir alana alarak tazyikli su ile temiz su gelene kadar kirli suyun tahliyesini yapmalısınız. Ardından petekleri yeniden yerlerine monte edip kombiniz aracılığı ile su takviyesi yapmalısınız.

Bu işlem için dilerseniz bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Özellikle kombi basıncı gibi dikkatli ayarlanması gereken işlemlerde uzman bir ekipten yardım almanızı öneririz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir