Sıhhi Tesisat Problemleri ve Sebepleri Nelerdir?

Sıhhi Tesisat dediğimiz zaman sıcak suyumuzdan ısınmaya kadar pek çok başlık karşımıza çıkacaktır. Sıkça karşılaştığımız sıhhi tesisat problemleri hakkında çözüm önerilerine göz atmadan önce sıhhi tesisat standartları hakkında kısa bir açıklama yapmalıyız.

Sıhhi tesisat nedir?

Temiz suyun sağlıklı bir şekilde yaşam alanlarımızda getirilirken atık suların ise güvenlik standartlarına uygun şekilde kanalizasyon sistemine aktarılmasını sağlayan boru sistemleri ve buna bağlı tüm sisteme sıhhi tesisat diyoruz. Sıhhi tesisat temiz ve pis su sistemlerinin tamamını kapsıyor.

İnsan ve toplum sağlığını doğrudan ilgilendiren sıhhi tesisatlar belirlenmiş kalite standartlarına uygun inşa edilmelidir. Peki sıhhi tesisatlar hangi standartlara sahip olmalıdır?

Sıhhi tesisat standartlarını aşağıdaki şekilde özetleyebiliriz.

  • Temiz suyun herhangi bir madde ya da sıvı temasına uğramadan yaşam alanlarına ulaşması
  • Suyun ulaşacağı musluk ve cihazlara göre miktar ve basınç ayarlamasının yapılması,
  • Pis suyun, sağlık ve hijyen riski yaratmayacak şekilde kanalizasyon sistemine aktarımının sağlanması
  • Tesisat sisteminde kullanılan tüm malzemenin kalite ve güvenlik standartlarına uygun seçilip döşenmesi ve dayanıklılık standartlarına uygun yapılması,
  • Tüm bu kurallara bağlı olarak pis su tesisatından koku ya da böcek gibi haşerelerin binaya geçişinin olmaması, tesisat borularının hava, gaz veya su sızdırmaması en temel standartların başındadır.

Sık yaşanan sıhhi tesisat problemleri nelerdir?

Bu aşama yaşanan problemleri, sıhhi tesisat yapısı nedeniyle temiz su tesisatı ve de atık su tesisatı olarak ayırmamız doğru olur;

Temiz su tesisatında yaşanan problemler ve sebepleri nelerdir?

  • Boruların bozuk ya da paslanmış olması nedeniyle oksitlenme yaşanması.
  • Borularda yırtık ya da delinme veyahut aşınma sebebiyle su sızıntısı yaşanması
  • Bataryalardan tıkanma ya da kireçlenme gibi etkenler nedeniyle su gelmemesi ya da olması gerekenden az su gelmesi.
  • Standartlara uygun seçilmeyen malzemeler nedeniyle borulardan aşırı ses gelmesi. Basınç sorunu yaşanması…
  • İzole edilmemiş sıva altı boruları nedeniyle duvarlarda terlemeler meydana gelmesi.

Peki, pis su tesisatında yaşanan problemler nelerdir?

  • Arızalı malzemeler nedeniyle kolon ya da borular nedeniyle tesisat borularından kötü koku gelmesi.
  • Kanalizasyon bağlantısında yaşanan arızalar, sifonda yeterince su olmaması ya da dış borularda oluşan hasarlar nedeniyle atık su borularından böcek, fare benzeri hayvanların gelmesi.
  • Boruların birleşme noktalarında oluşan arızalar ya da hasarlı borular nedeniyle atık su tesisatında sızıntı olması.

Yukarıda açıkladığımız pek çok sorun temelinde uzman bir tesisatçı tarafından kontrol edilerek tamir edilmelidir. Bu aşamada iyi bir tesisatçı desteğine ihtiyacınız olacaktır. Peki, iyi bir sıhhi tesisatçı nasıl olmalıdır?

Sıhhi Tesisatçı, çevreye dair belirlenmiş standartlar doğrultusunda gerekli önlemleri alarak, kalite ölçüleri kapsamında sıhhi tesisat döşenecek ya da onarımı yapılacak her türlü yapıya dair keşiflerini yapan, sistemi döşeyen, döşenmiş tesisata ürün montaj işlemini sağlayan ve sonucunda sıhhi tesisat sistemini test ederek devreye alan uzman, eğitimli ve nitelikli bir usta olmalıdır. İyi bir tesisatçı acil durum, altyapı, kalite güvence ve kontrol sistemlerine hâkim ve tehlikeli atık bilgisi gibi konularda eğitimli olmalıdır.

Unutmayın ki, sıhhi tesisat problemleri doğrudan sizin ve toplumun sağlığını etkiler. Bu nedenle yaşadığınız problemlerin çözümü konusunda her zaman profesyonel bir ekip ile çalışmanız hem daha az maliyet hem de sorunun çözümünü sağlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir