Duvar boyama öncesi renk seçimi nasıl yapılır?

Çalışma ve yaşam alanlarımızı düzenleyip dizayn ederken eşya seçimi, tadilat ve yerleşim tasarımı kadar önemli olan konulardan biri de duvar renklerinin seçimidir. Zira renkler daima ev dekorasyonunu tamamlayan en önemli unsurlardan biridir. İç mekânlarda duvarlar genellikle sade, klasik ve genel kullanıma uygun renk seçimleri yapılarak boyansa da, son zamanlarda özellikle pandeminin ardından renk seçimleri tercihlerimiz değişti ve daha fazla ana renk kombinasyonlarına ihtiyaç duymaya başladık. Bu doğrultuda da eğlenceli olduğu kadar sonsuz seçenek tablosuyla bizi zorlayan duvar rengi seçimi konusunda bilmemiz gereken bazı detaylar var. Duvar rengine karar verirken yaşadığımız ya da çalıştığımız alanın detaylarını, dokusunu ve mobilyaların tasarımı doğru renk seçiminde bize yardımcı olacak detaylar. Peki, duvarlarınız için renk seçimi nasıl yapılmalıdır?

Duvar boyama öncesi renk seçimi nasıl yapılır diye sorduğumuz bu aşamada karşımıza pek çok marka ve onlarca renk paleti çıkacaktır. Bu paletleri incelerken bizi zorlayacak benzerlikte renkler hatta bir rengin onlarca tonu ile karşılaşabiliriz. Seçenekler çoğaldıkça kendimizi binlerce renk tonundan oluşan bir okyanusa düşmüş gibi hissetmemiz ve kararsız kalmamız mümkün. Bu aşamada en büyük yardımcımız evimizde yer alan diğer detayları göz önünde bulundurmak olacaktır. Zira bu detaylar duvar boyama öncesi renk seçimi konusunda bize ipucu verecektir. Renk seçimi ve uyumu konusunda en önemli temel hedef boyama yapılacak alanda yer alan tüm eşyaların yani ev dekorasyonumuz için kullandığımız renklerin birbirleri ile uyumlu olmasıdır. Seçeceğimiz renk ya da renklerin arzu ettiğimiz ortamı yaratmamıza yardımcı olmasını bekleriz. Bu nedenle renk seçimi yaparken evinizde yer alan tüm detaylar, yaratmak istediğiniz ortam ve nüans hayal ettiğiniz renkleri belirmenize yardımcı olabilir.

Öncelikle Öne Çıkarmak İstediğiniz Alanı Belirleyin

İş mekanlarda odalar birbirinden farklıdır ve farklı amaçlar için kullanılır. Her odanın kendine göre bir havası vardır ve farklı ortamlar yaratır. Bu durum göz önüne alındığında odanın işlevi ve dekorasyonuna göre renk seçimleri farklı olacaktır. Mesela açık mutfağa sahip evlerde oturma alanı ve mutfak birbirinden farklı ama tamamlayıcı renkler seçilerek dekore edilebilir.

Duvarlar için renk seçimi yapmadan önce renk paletini incelediğimiz esnada mutlaka renklerin farklı ışık ortamında nasıl görüneceğini göz önünde bulundurmalı ve bunu kontrol etmeliyiz. Mümkünse seçtiğiniz rengi uygulanmasını istediğiniz odada küçük bir alana uygulayarak birkaç gün nasıl göründüğünü test edebilirsiniz.

Elbette seçilen duvar boyası rengi kadar istediğini rengi yansıtacak doğru kalitede ürün tercihi de büyük önem taşıyor. Duvarın ve yapının tipine uygun boya tercihi rengin doğru uygulanmasını ve uzun ömürlü kullanımını sağlayacaktır. Örneğin mutfaklar ve çocuk odalarından leke tutmayan boyalar tercih etmeliyken, banyolarda su bazlı boyalar kullanmalıyız. Oturma odalarında ise nefes alan ürünler kullanmak hem sağlık hem de görsel açıdan önemlidir.
Odanın ne kadar güneş aldığı, önceki renk ve boyanın cinsi gibi etkenler de mutlaka incelenmelidir. Ayrıca duvar boyası uygulaması yapılmadan önce rutubet ve küf gibi etkenler dikkate alınmalı, eğer bu gibi sorunlar mevcut ise boyama öncesi mutlaka çözümü sağlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir