Evlerimizde ortak olarak kullandığımız banyolarımız önemli bir yere sahiptir. Bu ortak alanda yoğun olarak kimyasal ürünler kullanılması ve su temasının yoğun olması nedeniyle rutubet gibi sorunlarla karşılaşmamıza neden olabiliyor. Bu nedenle banyolarımıza düzenli olarak bakım yapılması ve bazen tadilat görmesi gerekebiliyor.
Ev ortamında tadilat yaptırmak yorucu olabiliyor. Bu nedenle uzman kişilerle birlikte çalışmak, isteklerinizi ve bütçenizi önemseyen ekiplerle işbirliği yapmak sizin için avantaj sağlayacaktır.
Eğer yeni bir eve geçecekseniz ya da banyonuzda tadilat yaptıracaksanız mutlaka bir liste hazırlayarak gözden geçirmelisiniz;
Banyonuz için hangi zemin uygun olacaktır? Mermer, lamine ya da fayans seçmeden önce sizin için kullanım açısından hangisinin avantajlı olacağını araştırmalısınız.
Yapılan tadilat sonrası uzun süre değişiklik imkânınız olmayabilir. Bu nedenle temizliği kolay ve görsel olarak gözünüze hitap edecek ürünler seçmelisiniz.
Kolayca kir tutacak ve leke oluşumuna müsait malzemelerden kaçınmalısınız.
Su eğimi banyo gibi su ile teması yüksek mekânlarda çok önemlidir. Bunu uzman bir tadilat ekibi ile değerlendirmelisiniz.
Banyo dolabı kullanacaksanız neme dayanıklı malzemeler tercih etmelisiniz.
Banyonuzda çamaşır makinesi, kirli çamaşır sepeti gibi eşyalar yer alacaksa genişlik ve dizaynı doğru yapmalısınız.
Renk seçimini gözünüzü yormayacak, ortamı boğmayacak renklerle yapmalısınız.
Duşa kabin seçimini su ve kireç lekelerini göz önünde bulundurarak seçmelisiniz.
Banyo tadilatından önce nelere dikkat edilmelidir?
Banyo tadilatını her yönüyle planlamalısınız. Her aşamayı değerlendirdikten sonra öncelik sıralaması yapmalısınız. Öncelikle banyoda nelerin değişmesini istediğinizi netleştirmeli sonra önceliklerine göre sıralamalısınız. Bu noktaları belirledikten sonra ihtiyaç duyduğunuz kalemlere göre bütçe planlaması yapabilirsiniz. Tercih ettiğiniz malzemelere göre araştırmanızı doğru yaptığınız takdirde hem bütçenize göre hem de istediğiniz gibi bir tadilat yapabilirsiniz. Kullanmak istediğiniz malzemelerin görselliği kadar zemin için uygun mu, zemin etüdüne uygun mu, su geçirgenliği ya da yalıtım gibi gereksinimleri göz önüne almalısınız.
Banyo yenileme işlemi hangi aşamalardan oluşur?
Banyo yenileme işlemi estetik görünmesinden ziyade kullanım amacı nedeniyle tesisat açısından dikkatli değerlendirilmesi gereken bir alandır.
Elektrik tesisatı eski ise mutlaka yenilenmeli ya da değiştirilmelidir.
Eskiyen su tesisatı sağlığınız ve güvenliğiniz için önemlidir. Uzman ekip tarafından kontrol edilerek yenilenmesi ya da gerekiyorsa değiştirilmesi gerekir.
Zemin ve duvarlar kullanılacak malzemeye göre etüt edilerek, zemin eğimi, hesaplanarak yapılmalı, izolasyon doğru şekilde inşa edilmelidir.
Tadilat sona erdikten sonra elektrik, doğalgaz ve su tesisatı mutlaka son kontrollerden geçirilmelidir.
Bütçenizi nasıl ayarlamalısınız?
Banyo yenileme işlemlerine başlamadan önce ihtiyaç duyulan yenilik ve değişikliklere göre hesaplama yapabilirsiniz.
Fayans, zemin ya duvarla değişecek mi?
Elektrik, su ve doğalgaz tesisatı yenilenecek mi ya döşenecek mi?
Duşa kabin, klozet, lavabo ve musluk değişikliği yapılacak mı?
Yeni fayans ya da zemin döşemesi yapılacak mı?
Tavan için değişiklik yapılacak mı ya da asma tavan kullanılacak mı?
Banyo için menfez takılacak mı?
Duş sistemi değişecek mi?
Banyo mobilyaları eklenecek mi?
Çamaşır makinesi, kurutucu gibi eşyalar için alan açılacak mı?
Tüm bu soruların yanıtını belirledikten sonra malzeme ve ürün seçimini yaparak bütçe ayırabilirsiniz. Banyo tadilatı için uzman bir ekip ile çalışmak hem rahatınız hem de bütçeniz için oldukça büyük önem teşkil ediyor.