Son yılların en sert kışlarından birini geçirdiğimiz bu dönemde doğalgaz faturaları da cep yakmaya başladı. Elbette sağlığımız ve konforumuz için ısınma ihtiyacımızdan ödün veremeyiz. Özellikle kış mevsiminde tüketimin artması ile yüklü gelen doğalgaz faturaları can sıkıcıdır. Zira kış mevsimi geldiğinde aile bütçesini en çok zorlayan kalemlerden biri ısınma giderleri. Peki, doğalgaz faturasının az gelmesi için ne yapmalıyız? Yaptığımız bazı küçük hatalar, yaşam alanlarımızın doğru ısınmamasına, doğalgaz faturalarının olması gerekenden yüksek gelmesine neden oluyor. Hâlbuki basit düzenlemeler yaparak yüzde 10-15 civarında tasarruf yapabiliriz. Sizin için doğalgaz faturasının az gelmesi için neler yapılabilir sıraladık.
Kombiniz sürekli çalışmalı
Pek çoğumuz özellikle gün içinde evde olmadığımızda kombiyi kapatırsak daha az fatura geleceğini düşünürüz. Oysa bu doğru bilinen bir yanlıştır. Zira kombiyi kapattığımız zaman ortam soğuyor ve kombi yeniden çalıştırıldığında soğuyan evi tekrar ısıtmak için daha fazla enerji harcıyor. Bu durumun doğalgaz faturasına etkisi ne yazık ki olumsuz oluyor. Tıpkı sıkışık trafikte sürekli dur-kalk yapan bir aracın daha fazla yakı harcıyor olması gibi kombi de daha fazla enerji harcıyor. Bu nedenle kombiyi kapatmayıp düşük derece ile sürekli çalıştırarak doğalgaz faturasının az gelmesi için faydalı bir önlem almış olursunuz.
Doğru kombi seçimi ile birlikte doğru kombi kullanımı
Yaşam alanlarınız için kullandığınız kombilerin doğru kapasitede seçilmesi önemlidir. Çoğumuz tıpkı klima seçiminde olduğu gibi daha büyük ve daha geniş kapasitede çalışan cihazların daha fazla verimli olacağını düşünürüz. Bu yanlış bir izlenim… Zira eviniz için gereğinden daha büyük bir kombi daha fazla enerji harcanmasına neden olacaktır. Bu nedenle uzman önerisi ile evinize uygun kapasiteli kombi tercih etmelisiniz. Doğru kombi seçimi sayesinde hem yüksek verim alır hem de daha az enerji harcasınız.
Oda Termostatı kullanmalısınız
Oda termostatları doğalgaz faturasının az gelmesi için ne yapmalıyız diye soranlar için önemli bir seçenektir. Çünkü bu cihazlar tasarruf sağlama konusunda çok faydalıdır. Oda termostatları bulunduğu ortamın ısısını koruyarak dengeler. Bir nevi ısıyı kontrol eden cihazlardır. Ortam ısısını ölçüp kontrol ederek ısı düştüğünde kombinin harekete geçerek ısıyı aynı seviyede tutmasını sağlar. Böylece enerji tasarrufu sağlanır ve de doğalgaz faturanız düşer.
Doğru yalıtım
Bina yalıtımı tasarruf etmek açısından oldukça önemlidir. Çatınızı ve duvarlarınızı uzman firmalar ile çalışarak uygun yalıtım malzemesi ile yalıtırsanız ısı kaybı olmayacak ve bir iki yıl içinde yalıtım masraflarınızı doğalgaz faturanızdan tasarruf ederek geri alacaksınız. Üstelik bu tasarruf yalıtım ile on yıllarca sürecek.
Isı Yalıtım sağlayan Levhalar
Radyatörlerin arkası ısı kaybına en fazla neden olan yerlerdir. Isı bu radyatörler arkasından duvarı da ısıtır. Bu nedenle ısı kaybı oluşur ve ortam yeterince ısınmaz. Bunu önlemek için radyatörlerin arkasına alüminyum folyo ile kaplanmış ısı yalıtımı sağlayan levhalar koyduğunuzda doğalgaz faturanızda tasarruf sağlayabilirsiniz.
Evinizi havalandırın
Evlerimizi havalandırmadığımız durumlarda iç alanlarımızda nem oranı arttığı için ısınma daha geç olur. Bu nedenle nem oranını düşürmek için evimizi günde bir kere mutlaka havalandırmalıyız. Bu doğalgaz faturasının az gelmesi için önemli bir işlemdir.
Peteklerin Önünü açın ve gereksiz sıcak su kullanımından kaçının
Radyatörle ve eşyalar arasında en az 30 cm mesafe bulundurarak doğalgaz faturasının az gelmesi için tasarruf sağlayabilirsiniz. Radyatörlerin üstü açık olmalıdır. Bu nedenle perdelerimizi mutlaka bu şekilde düzenlemeliyiz. En fazla doğalgaz kullanımı sıcak su musluğu açıldığında gerçekleşir. Bu nedenle el yıkamak gibi basit eylemler için soğuk su kullanmalıyız.
Kombi bakımını ve Petek Temizliğini aksatmayın
Kombiniz yılda bir kere kontrol edilmeli ve yetkili servislerce bakımı yapılmalıdır. Peteklerimizin ise 2 ya da 3 yılda bir temizlenmesi gerekmektedir. Eğer peteklerin üst ve alt kısımları arasında ısı farkı yüksek ise petekler kirlidir. Bu nedenle doğalgaz faturasının az gelmesi için petek temizliği yapılmalıdır.
Pingback: Radyatör Bakımı Nasıl Yapılır? - Mimar Tesisat