Gerek soğuk kış günlerinde gerek yemeklerimizi yaparken gerekse sıcak su ihtiyacımızı karşılarsan doğalgaz kullanıyoruz. Evlerimizde ve çalışma alanlarımızda günlük hayatımızın bir parçası haline gelen doğalgaz, metan içerikli ve yüksek oranda yanıcı olan bir hidrokarbon gazıdır. Yer kabuğunun derinliklerinden çıkarılarak basınçlı yataklarda üretilebilen doğalgaz zehirsiz, havadan daha hafif olan kokusuz bir gazdır. İnsanların doğrudan soluması halinde zehirleme etkisi olmasa da kapalı ortamlarda oksijen yetersizliğine neden olarak boğulmalara sebebiyet verebilir. Bu nedenle insanların doğalgaz sızıntılarını hissedebilmeleri için doğalgaz dağıtım şirketleri tarafından sarımsak kokusuna benzeyen bir esans ile kokulandırılır. Doğalgazı değerli kılan ise çevre dostlu, düşük emisyon ile elde edilebilen yüksek yanıcılık etkisine sahip olmasıdır.
Doğalgaz üretim aşamasında yerden çıkarılan gaz halindeki hidrokarbonlar sıvılaştırıldıktan sonra basınçlı hale getirilir ve çeşitli fiziksel işlemlere tabi tutulduktan sonra ısıtma sistemlerinde kullanılmak üzere dağıtıcı şirketler tarafından hanelere ulaştırılır. Kullanım açıcısından doğa dostu ve yüksek performanslıdır. Hayatı kolaylaştırır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan ve bazı bölgelerde hala kullanılmaya devam eden odun ve kömür sobaları ülkemizde pek çok şehirde yerini doğalgaz ile çalışan ısıtma sistemlerine bıraktı. Doğalgaz ülkemizde oldukça yaygın bir biçimde kullanılmaktadır.
Bu doğa dostu enerji kaynağını kullanmak için ise öncelikli olarak bir doğalgaz tesisatı döşemesinin yapılması gerekmektedir. Peki, doğalgaz tesisatı nasıl yapılır?
Doğalgazın yanması için yüksek teknoloji ile doğalgaza özel üretilmiş brülör kazanlar, kat kaloriferleri, kombiler, şofbenler ve doğalgaz sobaları kullanılmaktadır. Bu temiz enerji kaynağından güvenli şekilde yararlanmak için işinde uzman ve tecrübeli firmalar ile çalışmak elzemdir. Döşenecek tesisatlar öncesinde hazırlanmış projeye uygun olmak zorundadır. Tüm ayarlamalar eksiksiz olarak tasarlanarak TS ve TS EN standartlarına sahip parçaların kullanılması gerekir.
Doğalgaz tesisatı için projelendirme işlemlerinin ardından öncelikle vana ve de borular için geçiş alanlarının planları hazırlanır. Duvarlar üzerinde delinme işlemi yapılacak alanlar projeye göre işlendikten sonra borular yerleştirilerek kelepçeler ile sabitlenir. Sonraki aşamada ısınma için kullanılacak yakma işlemi yapacak cihazlar yerleştirilir ve bitirmeden önce güvenlik kontrolleri sağlanır.
Daire İçi için Doğalgaz Tesisatı
Daireler içinde doğalgaz tesisatı genel olarak sıcak su, pişirme ve ısınma için kullanılır. Evlerimize gelen doğalgaz daire içi doğalgaz tesisatı hazırlanırken borular ve petekler göz yormayacak, dekorasyonu etkilemeyecek ve ideal ısı yayılımı sağlayacak şekilde döşenmelidir. Kullanım öncesinde ise mutlaka ruhsat ve abonelik işlemleri tamamlanmalıdır.
Önce güvenlik
Doğalgaz tesisatı ile ilgili en öncelikli unsurlardan biri sızdırmazlıktır. Boru bağlantıları yapıldığı esnada, bağlantı elemanlarının standartlara uygun plastik esaslı olan sızdırmazlık malzemeleri ve sızdırmazlık macunu ile birlikte ketenin kullanılması gereklidir. Tesisat borularının sızdırmazlığı mutlaka kontrol edilmelidir. Aksi durumda sızdırma gibi sorunlar yangınlar gibi maddi ve can güvenliğini tehdit edecek riskler oluşturabilir.
Doğalgaz tesisatı çalışma ve yaşam alanlarınıza uygun şekilde, oldukça dikkatli ve sorunsuz yapılarak faaliyete alınmalıdır. Tüm bunlar için mutlaka uzman bir ekip ile çalışmanız gerekir. MimarTesisat ile doğalgaz tesisat işlemleri için her türlü hizmeti alabilir, uzman ekiplerden detaylı bilgi alabilirsiniz.