KOMBİ MONTAJI

HEMEN ARA

Kombi Montajı

Ülkemizde son yıllarda hem ısınma hem de sıcak su amaçlı kombi kullanımı oldukça yayınlaşmıştır. Kombiler, doğal gaz kullanımını ve sıcak su ihtiyaçlarını karşılamak için üretilmiş ev veya işyeri gibi küçük ölçekli kapalı alanlara uygun ısıtma cihazlarıdır. Kombilerde kullandığınız kadar yaktığınız için, ne kadar yakacağınızı siz ayarlarsınız. Eğer kombi taktırdıysanız sıcak su için şofbene veya başka bir aygıta ihtiyaç yoktur. Sessiz çalışır, az yer kaplar ve kolay taşınırlar. Kombiler kumanda panelinden gündüz ve gece sıcaklıkları ayarlanarak 24 saat sürekli açık tutulabilir. Kombiyi kısa süreler çalıştırıp tekrar kapatmak ve bu işlemi defalarca tekrarlamak; hem daha fazla yakıt tüketimine, hem de cihazın ömrünün azalmasına neden olabilir. Bunun yerine kombiyi; kısık ayarda sürekli çalıştırmak, daha verimli çalışmasını sağlayacaktır.

Kombi montajı kısaca; kombinin üretici firmanın ve gaz dağıtım şirketinin teknik şartnamelerine uygun bir şekilde bir duvara monte edilmesi ve çalışır hale getirilmesidir. Ülkemizde yaşanan bazı kombi facialarından sonra kombi montajı daha bir önem kazanmıştır. Kombi montajının doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılması, hem can hem mal güvenliğiniz hem de kombinizin doğru çalışması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle kombinizi konusunda uzman ve sertifikalı kişilere yaptırılmalı ve alev sönmesine, gaz kaçaklarına, aşırı sıcaklık ve soğukluğa, baca tepmesine ve baca çekmemesine karşı gerekli önlem ve tertibat alınmalıdır. Montaj işlemleri genelde proje ekiplerince belirlenen yerlere yapılmaktadır. Proje dışı montaj işlemleri hem kombi servislerince hem de doğalgaz firmalarınca onaylanmamaktadır. Ayrıca şartnameye uygun monte edilmeyen kombinin açılışı ve gaz açılışı da olmaz yani cihaz kullanılamaz. Bu gibi durumlarda cihazlar garanti kapsamından çıkmaktadır.

 

Kombi Montajında Dikkat Edilecek Hususlar

  • Kombinin montaj edileceği yer tespit edilirken bacanın mümkün olduğunca kısa olacağı bir yer belirlenmelidir.
  • Kombi, asit buharı olan ortamlara kesinlikle monte edilmemelidir.
  • Kombi montajının yapılacağı yerde patlayıcı maddeler bulunmamalıdır.
  • Başkalarının kolaylıkla ulaşabileceği merdiven boşluğu, aydınlatma boşluğu, koridor gibi binaların genel ortak kullanım alanlarına kombi montajı yapılmamalıdır.
  • Kombi yağışlardan, güneş ışığından, rutubetten etkilenmeyen ve donma riski olmayan kapalı alanlara monte edilmelidir. Ancak bu kapalı yerlerde gaz kaçak dedektörü olmalıdır. Ayrıca ortama yeterli miktarda oksijen girmesi için hava akımını sağlayan açıklıklar bulunmalıdır.
  • Kombinin monte edileceği duvar ateşe dayanıklı olmalıdır.
  • Kombinin monte edileceği yer seçilirken kenarlarında en az 10 cm kadar ekiplerin rahat müdahale etmesini sağlayacak boşluklar olmalıdır.
  • Kombiler radyatör, ocak, fırın gibi ısı yayan cihazların yanına veya üstüne monte edilmemelidir.
  • Eğer kombi baca montajı ya da cihaz montajı için gerekli bağlantılar eksikse monte işlemi kesinlikle yapılmamalıdır.
  • Montaj işlemi mutlaka alanında uzman sertifikalı kişiler tarafından gerekli koşullara uygun bir şekilde yapılmalıdır.

Kombi Bağlantı Aşamaları

Kombi monte edilmeden önce tesisat döşenmeli ve bağlantılar yapılmalıdır. Bunun için tesisatın gidiş ve dönüş hattının bağlı olduğu soğuk ve sıcak su bağlantıları yapılır. Daha sonra kombi projede uygun görülen ve belirlenen duvara askı bağlantıları ile monte edilir.

Kombi montajıyla birlikte kombi çeşidine göre baca bağlantısı gerekir. Baca bağlantı işlemi tesisat bağlantısı kadar önemli bir işlemdir ve uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Baca borusunun uzun veya eğimli olması çeşitli problem ve arızalara neden olabilir. Kombi bacası yukarı doğru eğimli olursa yoğunlaşan su kombinin içerisine kaçabilir, bu da çeşitli arızalara yol açabilir.

Gerekli sıcak ve soğuk su tesisat boruları bağlandıktan ve baca bağlantısı yapıldıktan sonra tesisata su dolumu yapılır. Hemen akabinde peteklerden hava alma işlemi yapılır ve gaz bağlantısı yapılır. Tesisat yapıldıktan sonra tesisat gidiş dönüş bağlantıları bir sorun ile karşılaşılmaması amacı ile kontrol edilir. Bu amaçla kaloriferlere su verilir. En son su ve gaz kaçağının olup olmadığına bakılır.

 

Kombi Çeşitleri ve Kombi Seçimi

Temel olarak bacalı, hermetik ve yoğuşmalı olmak üzere üç çeşit kombi vardır. Hermetik kombiler, içinde bulunan fan yardımı ile yanma için gereken temiz havayı dış ortamdan çeken ve yine fan yardımı ile atık gazın tahliyesini sağlayan kombilerdir. Hermetik kombilerin bacaları bulunduğu ortamdan direk dışarı çıkar. Bina bacasına bağlanmaz. Hermetik kombi ortamdaki temiz havayı kullanmadığından dolayı ortamı sürekli havalandırma ihtiyacı olmaz. Havada oluşacak fırtına gibi etkenlerden baca emniyet sistemi sayesinde etkilenmez. Bu nedenle günümüzde en çok kullanılan kombi modelidir. Hermetik kombiler monte edilirken uygun bir hermetik baca çıkışı açılmalı ve kombi ile birlikte verilen 50-100 cm arasındaki baca/hava akım borusu buradan dışarı verilmelidir.

Bacalı kombiler yanma için gereken havayı bulunduğu ortamdan alarak, atık gazı baca yolu ile atarlar. Bu nedenle ev veya işyerlerinin sürekli havalandırılması gerektirmektedir. Ayrıca baca çekişi kuvvetli olmalıdır. Baca çekişi yetersiz olur ise baca temizliği yapılmadan montaj işlemi yapılmamalıdır. Rüzgârlı havalarda zehirli atık gazın bacadan geri tepme ihtimali, bacalı kombi kullanımını oldukça azaltmıştır. Eğer bacalı kombi bağlantı işlemi yapılacaksa belirlenen teknik şartlara uygun yapılmalıdır. Bu bacaların mutlaka sızdırmaz olması özellikle çelikten yapılması ve mutlaka müstakil olması gerekmektedir. 

Eğer yoğuşmalı kombi montajı yapılıyorsa yoğuşma giderinin olması gerekir. Yoğuşmalı kombiler; yanma sonrasında oluşan atık gaz içindeki gizli ısıyı tekrar sisteme dahil ederek ısı geri kazanımı yapan kombi çeşididir. Bu geri kazanımla beraberinde yakıt ve enerji tasarrufunda bulunur. Yoğuşmalı kombiler nispeten geniş mekanlarda hermetik kombilere göre daha randımanlı çalışırlar.

Kombi seçiminde kullanılacak mekânın büyüklüğü, bulunduğu yön ve bulunduğu kat önem arzetmektedir. Ancak kombi seçimiyle birlikte ısınmak için en önemli unsurlardan birisinin radyatörler olduğu unutulmamalıdır. Bu nedenle uygun radyatör tesisatına sahip olmak gerekmektedir.

Kombi seçiminde bu temel unsurların yanı sıra, yalıtımın iyi olup olmadığı, yeterli teknik servis hizmeti ve yedek parçaların bulunup bulunamadığı, kombinin sessiz çalışıp çalışmadığı, yakıtta tasarruflu olup olmadığı, dairenizin şartlarına uygun olup olmadığı gibi hususlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun için firmaların cihazları için verdikleri garanti ve sigortaları iyi incelenmeli ve kombi kullanan tanıdıklarınızın tavsiyelerini de göz ardı edilmemelidir.