Zorlu bir kış geçirdiğimiz son haftalarda kombilerimizi olabildiğinde yoğun olarak kullandık ve doğal olarak doğalgaz faturalarımız yükseldi. Kombiyi düşük ısıda çalıştırsak üşüyoruz yüksek ısı da ise bütçemiz sarsılıyor. Daha önce doğalgaz faturasının az gelmesi için ne yapmalıyız diyerek alabileceğimiz önlemleri açıklamıştık.
Isı yalıtımı, kombiyi düşük ısıda sürekli çalıştırmak ya da radyatörler arkasında levhalar kullanmak gibi paylaştığımız basit ipuçları ile faturalarımızda etkisini görebileceğimiz tasarruflar yapabiliriz. Peki, yaşam alanlarımızı düşük enerji ile yüksek ısı verimi almak için ne yapmalıyız? İşte burada kombi bakımı ile birlikte kalorifer peteklerini temizlemek önemli bir yer tutuyor. Elbette kombinizde bir arıza yaşamanız durumunda bu sorunu alanında uzman teknik servisler ile inceletip destek almanız gerektiğinin altınız çizelim. Peki, doğalgaz faturamıza oldukça tasarruf sağlayacak olan kalorifer peteği bakımı nasıl yapılır? Kısaca anlatalım.
Radyatörlerinizde sorun olup olmadığını nasıl anlarız?
Günlük hayatımızın yoğun akışı içinde kalorifer peteklerinde kendini belli edecek şekilde ortaya çıkmadıkça bir sorun yaşanıp yaşanmadığını fark edemeyebiliriz. Dolayısıyla farkında olmadan daha yüksek faturalar öderken gerektiği gibi ısınmadığımızı anladığımızda geç kalmış olabiliriz. Bu nedenle kombilerimizin çalıştığı süreçte radyatörlerimizi arada bir kontrol ederek bir sorun olup olmadığını kontrol etmeliyiz. Eğer peteklerin üst kısmı soğuk iken alt kısmı sıcaksa radyatörlerin havası alınmalı ya da tam tersi şekilde üst kısmı sıcak alt kısmı ise soğuk ise radyatörlerinizi temizlemeli veyahut temizletmelisiniz.
Radyatörlerin Havası Nasıl Alınır?
Dışarıdan bakıldığında zor bir işlem gibi görünse de aslında kalorifer peteği havası almak oldukça kolay yapılabiliyor. Basit adımları izlemeniz yeterli olacaktır.
• Öncelikle kombinizi kapatmalısınız.
• Ardından radyatörün yanında bulunan vanayı açmanız gerekiyor. Bu işlem için düz bir tornavida ya da purjör vanası kullanabilirsiniz.
• Bu işlemin ardından radyatörün vanasından hava çıkacak ve ardından su akacaktır.
• Bu vanadan su akmaya başladığı zaman vanayı kapatabilirsiniz. Bu işlemi evinizdeki tüm radyatörler için uygulayabilirsiniz.
Radyatörlerin Dış Temizliği Nasıl Yapılır?
Kullandığımız tüm eşyalara ve cihazlara iyi bakmalıyız. Özellikle elektrik ve elektronik ürünlerin bakımını ne kadar iyi yaparsanız o denli yüksek verim alır ve uzun soluklu kullanırsınız. Temiz radyatörler ile hem düşük enerji kullanır hem de yüksek ısı verimi alabilirsiniz. Peki, kalorifer radyatörü dış temizliği nasıl yapılır?
• Öncelikle kombinizi kapatın.
• Radyatörün üzerinde bulunan ızgarayı çıkararak işe başlayın.
• Ardından bir elektrik süpürgesi yardımı ile radyatördeki tozları temizleyin.
• Tüm bu işlemlerin ardından nemli bir bez ile tüm dış alanı temizleyin.
Radyatörlerin iç Temizliği Nasıl Yapılır?
İç kısım kalorifer peteği temizliği nasıl yapılır diye sormadan önce bu işlemin zorlu olabileceğini söylemek gerekiyor. Eğer yeterince emin değilseniz bu işlem için uzman bir ekipten yardım almanızı öneririz.
• Kombiyi kapatmanızın ardından tahliye vanası ile ısıtma sisteminde yer alan kirli suyu tahliye etmeniz gerekiyor.
• Kirli sıcak su tahliyesi sağlandıktan sonra vanayı kapatıp iç kısım temizliği yapılacak radyatörlerin alt ve üstünde yer alan, vanayı anahtar yardımıyla açıp kalorifer peteğini yerinden çıkarmalısınız.
• Peteği çıkardıktan sonra yıkayabileceğiniz bir alana alarak tazyikli su ile temiz su gelene kadar kirli suyun tahliyesini yapmalısınız. Ardından radyatörleri yeniden yerlerine monte edip kombiniz aracılığı ile su takviyesi yapmalısınız.
Bu işlem için dilerseniz bir uzmandan yardım alabilirsiniz. Özellikle kombi basıncı gibi dikkatli ayarlanması gereken işlemlerde uzman bir ekipten yardım almanızı öneririz.