SU KAÇAĞI

SU KAÇAĞI

Su kaçağı, su tesisatının olduğu her yerde görülmesi muhtemel olan, genellikle tesisat içindeki boruların eskimesi, zamanla yıpranması, tıkanması ve paslanması, su tesisatının yanlış bağlanması, tesisatta kullanılacak boruların uygun seçilmemesi vb. nedenlerle oluşur. Evlerde veya işyerlerinde su tesisatları genelde duvarların içinden geçtiği için su kaçağının tespitini yapmak zor olur. Genellikle eski binalarda su kaçağına daha çok rastlanır. Sadece apartman veya dairelerin tesisatlarında değil, evlerde kalorifer ve lavabo vb. tesisatları da aynı nedenlerden dolayı su kaçırabilir.

Şebeke sularının genellikle fazla kireçli olması da tesisatın borularında paslanma ve yıpranmaya neden olabilmektedir.  Aynı zamanda lavabo açmak için kullanılan asit temelli kimyasal tesisat borularına uzun vadede zarar verir. Özellikle apartman dairelerindeki banyo tesisatındaki kaçaklar alt kattaki dairede oturanlar için uzun vadede sorun oluşturacaktır. Bu sebeplerle su kaçağının tespitini yapmak ve tesisattaki arızayı gidermek önemlidir.

HEMEN ARA

Su kaçağının tespiti nasıl yapılır?

Su kaçağının tespiti profesyonel ekipler tarafından teknolojik tespit ve tamir aletleri ile yapılır. Fakat bireyler ev ve işyerlerindeki su kaçağını gözlemleyebilirler. Özellikle su faturasının normal kullanım oranına göre fazla gelmesi, su tesisatının geçtiği duvarlarda sarı lekeler oluşması, duvarın nemlenmesi ve boya ve sıvasının dökülmesi vb. sebepler su kaçağının olduğuna işarettir.

Su kaçağının tespitinde sızıntının tam olarak nerede olduğu bulunmalıdır. Zemin veya duvardaki tesisatta bir sızıntı varsa, sızıntının olduğu yer kırılarak tesisat boruları tamir edilir. Eğer tesisat boruları zarar görmemiş ve tıkanıklıktan kaynaklanan bir kaçak varsa, kırma ve tamir işlemine gerek kalmadan tıkanıklık açılarak sızıntı sorunu çözülür.

Su kaçağının tespitinde kullanılan, ısıya duyarlı termal kameralar vardır. Bu kameralar duvarda veya zeminde ulaşılması zor olan tesisat borularının içine gönderilerek kaçağın tam olarak yeri tespit edilir.

Temiz su tesisatlarındaki sızıntı basınç testi yapılarak tespit edilir. İlk yapılması gereken tesisattaki tüm vanaların kapatılmasıdır. Daha sonra basınç pompası temiz su tesisatına bağlanarak tesisata ortalama 10 bar basınç uygulanır.  Tesisatta bir sızıntı var ise basınç düşecektir.

Atık su tesisatındaki sızıntılar daha zor bulunacağından basınç testi uygulanmaz. Bunun yerine yukarıda bahsettiğimiz termal kameralar devreye girmektedir.

Kombi tesisatındaki su kaçaklarının tespiti yine termal kameralar veya akustik dinleme cihazları ile yapılır. Akustik dinleme cihazları insan kulağından çok daha hassas sesleri tespit edebildikleri için çok küçük sızıntıları bile bulur ve tamir edilmesine imkan verir. Aynı zamanda sızıntı kombinin çıkışlarından ise su kombinin altından veya yan kısmından gelir. Bu durumda kombi basınç kaybı yaşar ve devreden çıkar. Doğalgaz hatlarındaki ve kombi tesisatındaki sızıntının tespit ve onarımı hayati önem taşıdığından mutlaka çok dikkat edilmesi gerekir.

Hemen ara